Tieto mobilné telefóny vydávajú vysoké žiarenie

Tu je zoznam – tvoj je medzi nimi?

Mnoho populárnych mobilných telefónov vydáva pomerne vysoké žiarenie. Nemecký ústav radiačnej ochrany pravidelne meria hodnoty modelov od väčších výrobcov. Z teraz zverejnených údajov vysvitlo, že v prípade niekoľkých mobilov, ktoré sú distribuované aj u nás, ako sú produkty ZTE, Sony a Google, namerali žiarenie blízke k hraničným hodnotám. Pravdou je, že neexistuje konsenzus o vedľajších účinkoch vystavenia elektrickému žiareniu, ale isté je, že ľudskému organizmu neprospieva. Niektorí vedci spájajú žiarenie, ktoré vydávajú mobilné telefóny, s rakovinou, poruchami spánku aj mužskou neplodnosťou. Ukážeme modely, ktoré produkujú najhoršie hodnoty, ale aj čísla merané na obľúbených modeloch Maďarov.

Nemeckí odborníci uvádzajú mieru žiarenia vo watt/kilogram, a merajú ho v prípade zariadenia držaného pri uchu. Aj keď všetky mobily na trhu spĺňali maximálny limit 2 W/kg, ale ako je to zrejmé aj z nášho grafu, napríklad Motorola Edge sa k nemu nebezpečne priblížila.

Ani odborníci sa nezhodujú v tom, presne aké veľké nebezpečenstvo predstavuje žiarenie mobilných telefónov na zdravie, ale už sa ukázalo, že v prípade extrémnych hodnôt je žiarenie schopné poškodiť hoci aj molekuly DNA.

Okrem toho u mnohých môže vyvolať zvonenie v ušiach, ak sú dlhodobo vystavení žiareniu telefónu, a podľa odborníkov americkej organizácie Cancer Prevention and Treatment Found to ani zďaleka nepredstavuje najväčšie nebezpečenstvo.

V súčasnosti je už tiež známe, že žiarenie emitované mobilnými telefónmi môže poškodiť aj mozog vo vývine. Detské lebky sú tenšie ako lebky dospelých, takže žiarenie môže na ne vplývať aj takýmto spôsobom. Okrem iného sa zistilo aj to, že u detí, ktorých matka počas tehotenstva používala mobil, sa neskôr vyvinuli problémy správania.

Ďalej vedci z organizácie na prevenciu rakoviny zistili aj to, že v určitých prípadoch sa nádor vytvoril na tej strane mozgu, pri ktorom uchu daná osoba zvykla telefonovať. Okrem nádorových ochorení vedci pripisujú poruchy spánku, časté migrény a mužskú neplodnosť na účet žiarenia mobilných telefónov.

Žiarenie sa meria už dlhú dobu

Nemecký úrad ochrany pred žiarením už dlho pravidelne aktualizuje svoju databázu o tom, ktoré mobilné telefóny na trhu najviac vyžarujú. Ich databáza aj v súčasnosti obsahuje viac ako 3500 smartfónov. V súčasnom rebríčku žiarenia dominujú Google a Sony, na prvom mieste skončilo zariadenie od Motoroly. Telefóny vydávajúce najviac žiarenia (watt/kilogram)

Na zozname po zariadení od amerického výrobcu s produkciou 1,79 W/kg nasleduje špičkový mobil ZTE Axon 11 5G, v prípade ktorého namerali pri uchu 1,59 percentné žiarenie. Tretím zariadením, ktoré prekročilo hodnotu 1,5 watt/kilogram, bol čínsky model OnePlus 6T (1,55 W/kg).

Okrem toho namerali výrazne vysoké žiarenie u dvoch modelov Sony {Xperia XA2 Plus 1,40 W/kg a Xperia XZ1 Compact (1,36 W/kg)}, respektíve aj u dvoch mobilov Google {Pixel 3 XL/3a XL (1,39 W/kg) a Pixel 4a (1,37 W/kg)}. Okrem týchto aj značka, ktorá je u nás menej známa, 5G model Oppo Reno vykazoval extrémnu (1,37 W/kg) hodnotu.

Boli sme zvedaví aj na to, ako obstoja v súčasnosti najobľúbenejšie modely v Maďarsku, z hľadiska žiarenia. Pozreli sme sa teda na top zoznam vyhľadávania na najpopulárnejšej stránke porovnávania cien, aby sme zistili, ako skončilo 10 maďarských populárnych mobilov vo výskume nemeckého úradu.

Výsledok je oveľa diferencovanejší pre špičkové mobily, ako pre všetky mobily. Aj keď sme na nemeckom zozname nenašli dve z najpredávanejších zariadení Xiaomi (Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Xiaomi Poco X3), žiarenie v prípade všetkých testovaných špičkových mobilov bolo 1 W/kg, čiže pod polovicou limitu./kg, tehát a határérték fele alatt maradt.

Z troch výrobcov, ktorí dominujú na domácom trhu, mali zariadenia Apple zďaleka najvyššie žiarenie. Pre iPhone 13 Pro je to 0,99 W/kg, zatiaľ čo pre obyčajný model iPhone 13 je to o niečo menej 0,98 W/kg.

Pre predchádzajúci model amerického výrobcu, iPhone 11, bolo žiarenie ešte o niečo nižšie 0,95 W/kg. To je však stále viac ako hodnota 0,88 W/kg nameraná pre obľúbený telefón Maďarov, Samsung Galaxy A52s 5G.

Nasleduje za zariadením Xiaomi Redmi Note 9 Pro kórejského výrobcu, u ktorého namerali 0,66 W/kg žiarenie. V prípade ďalších 10 najpopulárnejších zariadení od Samsungu bola hodnota ešte nižšia. V prípade Samsung Galaxy S21 to predstavuje 0,54 W/kg, zatiaľ čo pre Galaxy S20 FE je táto hodnota 0,241 W/kg.Nasleduje za zariadením Xiaomi Redmi Note 9 Pro kórejského výrobcu, u ktorého namerali 0,66 W/kg žiarenie. V prípade ďalších 10 najpopulárnejších zariadení od Samsungu bola hodnota ešte nižšia. V prípade Samsung Galaxy S21 to predstavuje 0,54 W/kg, zatiaľ čo pre Galaxy S20 FE je táto hodnota 0,241 W/kg.

Zdroj: www.penzcentrum.hu

Novinky, zaujímavosti a informácie

blog-img
20.2.2024
Vplyv elektrosmogu na naše zdravie

Aktuálne čoraz častejšie počúvame o elektrosmogu a jeho negatívnom vplyve. Čo to vlastne znamená pre naše zdravie a ako sa môžeme chrániť pred škodlivým žiarením? Najprv sa pozrime, čo tento pojem znamená! 

Čo je elektrosmog? 

Elektrosmog je prakticky v

blog-img
7.2.2024
Elektrosmog a nespavosť. Vráťte sa k sladkým snom pomocou SHS Solution!

V posledných rokoch viaceré štúdie preukázali súvislosť medzi elektrosmogom a nespavosťou. Hoci rozvoj moderných technológií priniesol do nášho života mnoho výhod, elektrosmog je jedným z javov, ktoré môžu byť škodlivé pre naše zdravie. Elektrosmog je súhrn elektromagnetického žiarenia v našom prostredí, ktoré vyžarujú rôzne elektrické zariadenia, ako sú smartfóny, počítače a bezdrôtové siete.

blog-img
24.9.2023
Freiburská výzva

Dňa 20. októbra 2002 prevažne lekári pracujúci v oblasti environmentálneho zdravia zverejnili Freiburskú výzvu (FREIBURGER APPELL), z pôvodného textu si môžete prečítať krátky citát nižšie: „My, lekári rôznych špecializácií, najmä v oblasti environmentálneho zdravia, z mimoriadneho záujmu o zdravie našich blízkych sa obraci

blog-img
11.3.2024
Čo je elektrosmog?

Prítomnosť elektrosmogu väčšina ľudí nevníma, kým nenastanú ďalšie účinky, ktoré pôsobia na naše telo, ktoré sa neustále bráni proti elektromagnetickej interferencii. To nám umožňuje zostať v rovnováhe.

Keď sú však tieto účinky príliš silné, naše telo produkuje príznaky, týmto spôsobom elektrosmog prerušuje normálnu bunkovú komunikáciu.

Elektrosmog sa vzťahuje na všetky elektromagne